4 причини защо Япония е толкова чиста държава.
top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

4 причини защо Япония е толкова чиста държава.


🇯🇵 4 причини защо Япония е толкова чиста държава.


1. На обществени места няма кошчета за боклук. Две са водещите причини за това. Едната е свързана с обществената безопасност. Японците смятат, че ако монтират кошчета за боклук на обществено място, е равносилно на това, че всеки може да изхвърли абсолютно всичко, което си поиска в тях. Това ще доведе до неочаквани престъпления като безразборни атаки или тероризъм. След трагичната атака със зарин, извършена на станцията на метрото в Токио през 1995 г., много кофи за боклук бяха премахнати от обществени места в Япония, за да се избегне подобна трагедия.


Япония, чистота
📷 Dreamsite.com

Повечето хора не оставят боклука си на публично място, а го носят със себе си вкъщи, за да го изхвърлят сами.

В Япония има и специфични правила за разделното събиране на боклука. Домакинствата събират боклука си и го разделят на различни групи, включително горими, негорими, рециклируеми и нерециклируеми боклуци. Също така е строго забранено да се оставят битови отпадъци в обществени кофи за боклук.



Япония, чистота
📷 Dreamsite.com

2. Учениците сами си чистят стаите в училище


В японските училища учениците са отговорни да поддържат класните си стаи чисти. Почистването е част от тяхното ежедневие, което обикновено започва скоро след обедната почивка или в края на деня. В много училища всяка класна стая има собствени инструменти за почистване като метли, кофи, парцали за почистване, кофи за боклук и четки. Само няколко училища, като например частните, наемат персонал, които извършват почистването вместо ученици. Учениците бършат прозорците с парцали за почистване и метат пода с метли. Те също трябва да почистват коридори, тоалетни и другите стаи. По този начин японските ученици научават важността на чистотата от ранна възраст.


Япония чистота
📷 Dreamsite.com

3. Доброволни почиствания

През уикендите много местни общности в Япония организират доброволни почиствания, за да поддържат общността си чиста с подкрепата на своите съседи. Доброволците премахват плевелите в обществените паркове, събират отпадъци като пластмасови бутилки от улиците.

В Япония често ще срещнете привличащи вниманието табели по улиците и пътищата, които обезсърчават хората да изхвърлят боклука си. Независимо дали умишлено или не, изхвърлянето на отпадъци е против закона и се прилагат сурови наказания. Благодарение на тези превантивни мерки, общото количество отпадъци в Япония намалява от година на година и се нарежда сред най-ниските в сравнение с други развити страни в света!


Япония чистота
📷 Dreamsite.com

4. Чистотата е част от будизма и шинтоизма

В Япония всички вярват, че сме едно с природата.

От историческа гледна точка в будизма и японския шинтоизъм чистотата се е считала за важна част от религиозната практика. В тези религии се смята, че почистването е прост, но мощен начин за подобряване на доброто психично здраве чрез поддържане на красотата на околната среда.

За много хора почистването е просто ежедневна рутина, но също така поддържа доброто физическо и психическо състояние.

В шинтоистките храмове в Япония посетителите се насърчават да пречистят устата и ръцете си в малък басейн за пречистване, наречен „чодзуя“ (手水舎), преди да се помолят на боговете. Едно от основните вярвания на шинтоизма е, че нечистотата, известна като „кегаре“ (穢れ), трябва да бъде премахната, преди да влезе в свещените места на шинтоистките светилища.

.

.

.

.


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page