top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Сецубун (節分) или краят на зимата в Япония

Всяка година на 3 февруари в цяла Япония се провежда фестивалът Сецубун (節分). Ако разгледаме наименованието на празника буквално, ще разберем, че значи разделяне на сезоните. На този ден японците отбелязват края на зимата и началото на пролетта.Празникът протича с оживени ритуали, които включват прогонване на демони, ядене на специално суши и разпръскване на соеви зърна.Основните ритуали на Сецубун

Основна роля на този ден имат печените соеви зърна или фукумаме (福豆). На някои места се използват фъстъци вместо соя. Аз, например, живях в префектура Гунма (群馬県), където предпочитат да използват фъстъци в ритуала.


Традицията повелява най-старият член на семейството (задължително мъж) да си сложно маска на они (鬼) - демон от японския фолклор. Останалите членове на семейството хвърлят печените соеви зърна по демона, за да го изгонят от дома. Гонейки го изричат думите "鬼は外!福はうち!" (Они уа сото! Фуку уа учи!) или "Демоните вън! Късметът вътре (в дома)!"
Има специален начин за разпръскване на зърната. Те се поставят в купа и се слагат пред домашното светилище. Ако в дома липсва такова, зърната се слагат на място, което е по-високо от нивото на очите.


Ритуалът, свързан с разпръскването на самите соеви зърна, се прави в най-вътрешната стая на къщата. Любопитно е, че при разпръскване на зърна дланта на ръката трябва да е обърната нагоре.


Самият ритуал започва от вечерта с отваряне на прозорците. Тогава се хвърлят два пъти зърна през тях и се казват думите "鬼は外!" (Демоните вън!). Задължително е веднага след това прозорците да бъдат затворени. Думите, които трябва да бъдат изречение са " 福はうち!"(Късмет вътре (в дома)!). Следва двукратно разпръскване на соя в средата на стаята.


Интересно е, че ритуалът имитира засяване на семената на полето.


Хората, които хвърлят зърната соя, често носят и маска на божеството на късмета и добротата Окаме (おかめ). Божеството се изобразява с бяло лице и румени бузи и изключително топло излъчване.По време на празника е присъщо да се яде дебело суши руло, наречено 恵方巻き (ехоомаки). Всяко руло съдържа именно седем съставки, защото 7 е щастливо число в японската култура.

.


.


.


.


.


.
Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page