Японското номикай (飲み会)
top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Японското номикай (飲み会)


Уроци по японски език

🍺 Номикай (飲み会) е дума, описваща събиране на група от хора, чиято цел е да хапнат вкусна храна и да пийнат алкохол. Любопитно е, че думата е станала част и от японските бизнес среди.

🍱 Номикай се провежда с членове на един и същ екип или отдел на дадена компания. Присъствието на подобно събитие е напълно доброволно, но в зависимост от повода, участието в номикай може да бъде задължително.

Nomikai in Japan

🍺 На такова събитие често се практикува 飲み放題 (номихоодай или пиене на всичко, което може да бъде изпито).

🍺 Номикай е събитие, на което шансът колеги от един отдел да се опознаят по-добре, се увеличава. Разговорите помежду им могат да включват неща, различни от работата.

😄 Японците обикновено не споделят и не натрапват мнението си, но след втората чаша с алкохол номикай се превръща в идеалното събитие, на което да го направят.


Nomikai номикай

🍺 Присъстващите на номикай трябва да спазват реда за сядане, който е както в заседателните зали. Шефът (човекът с най-висок ранг) сяда в далечния край на масата, от страната, която е най-отдалечена от вратата. Срещу него сяда човекът с по-нисък ранг от него, до шефа сяда третият с по-нисък от него ранг, срещу третия - четвъртият и т.н.

🍺 Класическата начална напитка за стартиране на събитието е бирата.

🍺 Шефът произнася реч, чиито край е съпроводен от наздравица или "Канпай!" (かんぱい). Важното при нея е ръбът на чашата да е на по-ниско ниво от този на шефа. 

🍱 Преди канпай никой не може да пипа храната на масата. Към хранене може да се пристъпи, след като шефът вече е започнал да яде. Единственото, свързано с храната и към което може да се пристъпи, е разпределянето ѝ. Ако някой почне да разпределя храната, задължително трябва да го направи така, че в чинията на всеки да има равно количество храна от всеки вид.

❗️Важно правило от етикета на номикай е това, че по-нисшестоящ може да пълни чашата с алкохол на човека, седящ до него. И обратното - по-висшестоящ може да допълва питието на подчинените си. Допълването на нечие питие се нарича ошяку (御酌).


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page