Японското конбини Seven-Eleven
top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Японското конбини Seven-Eleven

🛒 Първият магазин за смесени стоки в Япония, известен още като コンビニ (конбини) от веригата Seven-Eleven (セブンイレブン), отваря врати през 1974 г. в Тойосу, Токио.

На първата снимка е магазинът от 1974 г., а на втората - съвременният Seven-Eleven, запазил мястото си от самото си създаване.


seven eleven япония
📷 https://web-japan.org/.../nippo.../en/feature/feature03.html

конбини япония
📷 https://web-japan.org/.../nippo.../en/feature/feature03.html


🛒Историята на Seven Eleven започва през далечната 1973 г. През ноември същата година голям японски търговец на дребно обединява усилията си с Southland Corporation от САЩ, за да открие първия магазин на Seven-Eleven в Япония.


🛒През 1982 г. магазините от веригата въвеждат системата за продажба POS.

🛒Само две години по-късно общият брой на магазините на територията на Япония достигна 2000.

🛒1990-та е годината, в която магазините от веригата Seven-Eleven достигат 4000 на брой.

🛒Броят на магазините расте бързо и през 1997 г. достига 7000.

🛒Понастоящем в Япония има 21 353 магазина от веригата Seven-Eleven.

Seven-Eleven успяват да постигнат този феноменален успех в Япония, защото въвеждат управленски практики от САЩ и измислят свои собствени бизнес техники. Две са основните причини за тяхната челна позиция на пазара в Япония. Това са техните иновативни продукти и уникална система за дистрибуция. Магазините имат свои собствени рецепти за две традиционни храни - оризови топки онигири (お握り) и варени храни оден (御田).

🛒Успехът на Seven-Eleven се крие и в това, че започват да доставят охладени пакетирани храни и други хранителни продукти до магазините си няколко пъти на ден.

🛒Веригите магазини за смесени стоки не ограничават дейността си само в Япония. Те започват да инвестират в чужбина около края на 80-те години на миналия век, като FamilyMart отваря магазини в Тайван, а Seven-Eleven Japan навлиза и на хавайския пазар.

🛒Към момента в Seven-Eleven могат да се купят освен храни и напитки, но и ученически принадлежности като моливи и химикалки, да се плащат осигуровки, да се закупуват самолетни и автобусни билети и пр.

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page