Японското изкуство за подреждане на растения Икебана (生け花)
top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Японското изкуство за подреждане на растения Икебана (生け花)

Икебана (生花) е японско изкуство за подреждане на цветя. Всъщност в подреждането могат да бъдат включени освен цветя, но и всякакви растения като листа, живи клончета, плодове, листа, зърна, дори и сухи растения и др.


В съвременната подредба на икебана се употребяват и стъкло, метал и пластмаса. Традиционно японско изкуство икебана въплъщава в себе си както символичен, така и декоративен характер.

Символиката се разкрива още в първия стил на икебана, наречен Рикка (立花), чиято основна цел е чрез цветята да покаже величието на космоса. В Рикка позицията на цветята е изключително важна, затова в стила присъстват две ключови позиции - разработени от будистките монаси. Позициите са разпределени в 9 основни точки.


📷 Shozo Sato, Ikebana Positions <https://japanobjects.com/features/ikebana>

Друг стил в икенаба е Сейка (せいか или 生花), който е характерен с изчистеност и използване на не повече от три материала в аранжировка.


📷 Shozo Sato, Kenzan Seika <https://japanobjects.com/features/ikebana>

Друг вид икебана е Морибана (盛り花), в който се наблюдава натрупване на растенията.


📷 Shozo Sato, Freestyle Moribana <https://japanobjects.com/features/ikebana>

В днешни дни изработената икебана се разглежда буквално от всички страни, докато в миналото не е било така. За да бъде оценена, Сейка например, е нужно да бъде видяна, докато човек седи на пода пред самата нея.

📷 Avalon_Art от Pixabay



Подобни публикации

Виж всички
bottom of page