Видове японски поклони
top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Видове японски поклони

Япония е известна с това, че хората там се покланят при различни поводи - среща, запознанство, бизнес преговори, дори касиерът в магазина се покланя на клиентите.


Японският поздравителен етикет е изключителен важен в общуването между хората. お辞儀 (оджиги) или т.нар. "поклон" бива различен в зависимост от това под какъв градус се изпълнява.


📷 Japanese Culture <https://oishya.com/topic/wellness/japanese-culture-wellness/>

Оджиги биват три вида - 15°, 30° и 45°.

15° поклон се нарича ешаку (会釈) и е най-лесният поклон. Използва се в ежедневието сред приятели, семейство, колеги и пр. Често ешаку е еквивалент на поздрави като "Добро утро", "Добър ден", "Благодаря".


30° поклон е известен като кейрей (敬礼). Използва се, когато поздравът е отправен към по-висшестоящ (шеф, мениджър и др.) или в случай че изразяваме мнение, според което отсрещният е с по-висок статус от нас. В това число влизат и клиентите. Ешаку е доста разпространен в бизнес средите, където може да бъде отправен към потенциални или настоящи бизнес партньори, клиенти.


Последният 45° поклон се нарича сайкейрей (最敬礼). Употребяваме сайкейрей, когато обстоятелствата изискват показване на искрено извинение. Поклонът отново се отправя към хора с по-висок статус.

Колкото по-голям е градусът на оджиги, толкова по-голямо уважение показва.




22 преглеждания

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page