top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Ясуке - африканският самурай

Историята на Ясуке - чернокожият роб, който се издигна до ранга на самурай в Япония, не е просто приказка.


Това е историята на чистия героизъм и храброст на един човек. Твърди се, че истинското име на Ясуке е Ясуфе, дадено му от племето макуа. Смята се, че името Ясуфе произлиза от Мозамбик. Първият регистриран контакт между макуа и външния свят е през 1857 г., когато португалците посещават Мозамбик.


📷 Anthony Azekwoh, Wikipedia Commons <https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Yasuke_by_Anthony_Azekwoh.jpg>

Като малко момче Ясуке бил жертва на трафик и търговия с роби. Младият Ясуке бил продаден в Индия, където негов господар става Алесандро Валиняно. Той купува Ясуке и го прави част от антуража си. Ясуке и неговият господар пристигат на бреговете на Япония през 1579 г., където го очаква ново и обещаващо бъдеще.


Когато Ясуке пристигна в Киото(тогавашната столица на Япония), много хора се събират по улиците, за да зърнат този добре сложен мъж. Историците го описват като човек с плашеща външност - с кожа, подобна на въглен. Височината му също плашела японците.


През 1581 г. Алесандро и антуражът му пътуват през пристанищния град Сакай, където всички наизлизали да видят зашеметяващия Ясуке. Много хора били буквално стъпкани от тълпата покрай еуфорията, която създал той.

За повечето японци по онова време Ясуке е изглеждал като гигант, защото е бил висок цели 188 см., надхвърлящи значително средния ръст на самите тях.

Ясуке бил не просто висок мъж с тъмна кожа, но и добре сложен. Силата му се сравнявала с тази на десетима мъже. Сякаш бил роден да бъде войн. Мнозина се спомайвали, че Ясуке успял да проговори лесно езика им. Основната причина, поради която Ясуке е толкова почитан, е черната му кожа. Буда често е изобразяван с черна кожа и по този начин Ясуке е оприличен на божествено същество.


📷 <https://kintaro-publishing.com/blogs/news/yasuke-the-african-samurai-in-japan>

Един ден, докато яздел своя кон, влизайки в Киото, Ясуке предизвикал поредния фурор. В близкия храм Хонноджи бил един от най-могъщите военачалници в цяла Япония Ода Нобунага. Великият войн бил ядосан от врявата, предизвикана от тълпата, и настоял да разбере причината за нарушаването на мира. Той заповядал да бъде уредена аудиенция между него и Ясуке. Ода Нобунага останал очарован от цвета на кожа на африканеца. За да увери, че кожата му е истинска, Ода Нобунага накра Ясуке да се съблече до кръста. Възхитеният и удивен военачалник наредил да организирал пиршество в чест на африканеца. Японският военачалник поднесъл пари и дарове на Ясуке, превръщайки го в достатъчно заможен човек.


Ода Нобунага поискал от Валиняно да му преотстъпи Ясуке, за да стане негов оръженосец. Да бъдеш оръженосец на най-могъщия военачалник в цяла Япония е истинска привилегия и чест. Оръженосецът е онзи човек, на когото могат да се доверят тайни, свързани и с дела извън държавата. Упоритият труд и усърдие на Ясуке се отплатили и след няколко месеца той получил дом в замъка Адзучи и меч катана.


Историята разказва, че мечът катана се смята за символ на самурайски войн. Историците смятат, че Ясуке е първият самурай с неяпонско потекло. В съвремието образът на Ясуке - африканският самурай се среща в манга, аниме, пиеси и телевизионни драми.Подобни публикации

Виж всички

1 Comment


Guest
Jun 06, 2023

Дали е достоверно? Иначе добра история!

Like
bottom of page