top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Японският фестивал за почитане на починалите предци Обон

🏮 Фестивалът お盆 (Обон) е ежегоден японски празник, по времето на който се отдава почит към починалите предци. Смята се, че техните духове се връщат именно по това време на годината, за да посетят близките си.


📷https://www.pinterest.com/pin/390124386472845947


🏮 По време на Обон традиционно пред къщите се окачват хартиени фенери 提灯(чьоочин), които да водят духовете по пътя към дома. На първия ден от Обон хората носят фенерите на гробовете на роднините си. Те викат духовете им у дома чрез ритуал, наречен "Мукае бон" (迎え盆). В някои региони на входовете на къщите се палят огромни огньове, за да покажат пътя на духовете. По време на Обон под съпровода на тайко (太鼓) се изпълняват танци, наречени "Бон одори" (盆踊り). Традицията повелява също семействата да се съберат и да посетят гробовете на своите роднини, занасяйки храна. В края на Обон, хартиените фенери се пускат в реки, езера и морета, за да насочат духовете обратно в техния свят. Последните години става популярно пускането на т.нар. "плаващи фенери" 灯籠流し (тоороо нагаши).


📷Fabian Reus @Flickr

🏮 Официалните дати на празника са 13-15 август , въпреки че на някои места, следвайки слънчевия календар, Обон се празнува между 13-15 юли.📷https://www.artsjapan.us/blog/2017/7/25/japan-festivals-united-states🏮 Обон е будистки празник, който се чества повече от 500 години. Произхожда от историята на Мокурен, който бил ученик на Буда. Мокурен използвал силите си, за да види духа на починалата си майка, която попаднала в Царството на гладните призраци и изпитвала непоносимо страдание. Буда посъветвал Мокурен да направи дарения на будистки монаси. И така на 15-ия ден от 7-ия месец той последвал съвета на Буда, в замяна на което майка му била освободена от страданието си. Когато спасил духа на майка, Мокурен затанцувал от радост и положил началото на Бон одори.


Подобни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page