top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Японските чадъри уагаса (和傘)

☂️Традиционният японски чадър се нарича 和傘 (уагаса). Употребата му датира от ранния период Хейан (794-1185). Първоначално уагаса са се използвали единствено от аристократи и членове на императорското семейство. Любопитно е, че основното предназначение на уагаса било да предпазва особите от зли духове и слънчева светлина, но не и от дъжд.


📷 https://wagasa.shop/en/blogs/news/traditional-and-modern-japanese-wedding

☂️ Първите японски чадъри са били конструирани така, че да не могат да се сгъват. Функцията за сгъване се появява едва през периода Азучи Момояма (1568-1603).


☂️ През периода Едо (1603-1868) на производството на чадъри започва да се гледа като на занаят. Към средата на Едо чадърите започват да се разглеждат като аксесоари, превръщайки се в неизменна част от изкуства като кабуки и чаена церемония.


📷 https://wagasa.shop/en/blogs/news/traditional-and-modern-japanese-wedding

☂️ Уагаса се изработва от възобновяеми материали като японска хартия, канап и бамбук. С подходяща грижа чадърът може да издържи дели 20 години. Здравината на уагаса се дължи на слоя масло, който го покрива. Благодарение на маслото чадърът се превръща във водоустойчив и осигурява перфектна защита от UV лъчи. Още един фактор, определящ издръжливостта на уагаса, са неговите ребра, които варират между 30 и 70.
☂️ Продажбите на японски чадъри значително намаляват след Втората световна война, но за сметка на това се увеличават тези на чадърите в западен стил.

☂️ Когато е поставен на стойка или до стена, западният чадър се поставя с дръжката нагоре. За разлика от него - уагаса се поставя с дръжката на земята.Подобни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page