top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Хонне (本音) и татемае (建前) в японското общество


Японците са майстори в това да претендират, че са видимо добре и че са съгласни с мнението на околните, но всъщност умело успяват да прикрият истинските си чувства и желания.

Запознайте с ХОННЕ (本音) и ТАТЕМАЕ (建前) - две понятия дълбоко вкоренени в японската култура и начин на общуване.


Хонне (本音) е всичко онова, което всеки един японец наистина таи в сърцето си - мнения и мисли, емоции, желания. Първият йероглиф от думата 本 значи "автентичен", а вторият 音 е със значение на "звук". Оттук ясно личи, че хонне е "истинският, вътрешен глас" на човека.


honne and tatemae in Japan, хонне и татемае в Япония
📷 Stones Gucci от Pixabay

За разлика от хонне, татемае (建前) е поведението, което японците демонстрират публично, според това какво е социално прието. Затова преводът на думата е "публична фасада", която прикрива истинските им мисли и желания.Откъде идва тази двойственост?


В Япония е прието не отделният човек, а обществото да е на първо място. За японците е изключително важно то да „функционира добре“. Поради това японците предпочитат да демонстрират конкретно поведение, вместо да казват това, което наистина мислят. Споделянето на истинското мнение се е превърнало в табу, защото изказването на всяко реално такова крие риск от обида на околните. Спазвайки това, хонне и татемае са се превърнали в нормални за японското обществото начини за общуване.Тогава кога японците са искрени?


Всеки японец би отговорил, че срещата с колеги или приятели за няколко питиета наистина разчупва бариерите, предразполагайки хората да изразят истинските си чувства и мисли.


хонне и татеммае, honne and tatemae in japan
📷 Stones Gucci от Pixabay


Какво мисли по темата западният човек?


Сякаш прикриването на собствените мисли се разбира различно от западняците. В Европа например, често приемам това за лицемерие. Въпреки това, в Япония е прието, че татемае е израз на учтивост.


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page