top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Противоречиви мнения за Мис Япония 2024

Имаше расови бариери и беше предизвикателство да бъдa приетa като японка!

В понеделник беше избрана новата Мис Япония! Събитието обаче взриви целия свят с това, че спечелилата престижния конкурс е с украински произход.


Miss Japan 2024
📷 www.bbc.com

26-годишната Каролина Шино беше коронясана за Мис Япония 2024! Каролина е родена в Украйна, но на 5-годишна възраст се мести да живее в Нагоя (名古屋).


Победата ѝ в конкурса възобнови дебата за това какво означава да си японец.


Според някои победата ѝ е "знак на времето" - знак, че времената се менят и няма място за провокации. Други споделят мнението, че тя не изглежда така, както трябва да изглежда една Мис Япония - без характерните японски черти поне на лицето.


Случаят на Каролина далеч не е първият подобен. През 2015 г. титлата Мис Япония беше присъдена на Ариана Миямото - с майка японка и баща афроамериканец. Победата на Ариана разбуни духовете около това дали човек от смесена раса трябва да има право да спечели състезанието.


Ariyana Miyamoto Japan
Ариана Миямото 📷 www.bbc.com

Няколко мнения на хора в социалната мрежа Х (Twitter.):

Мисля, че японците получиха погрешно послание, когато европейски изглеждащ човек бъде наречен най-красивият японец.
Тази личност, която беше избрана за Мис Япония, дори не е японка, а 100% чиста украинка. Разбира се, че е красива, но това е „Мис Япония“. Къде е японското?.
Ако беше наполовина японка, със сигурност нямаше да има проблем. Но тя е етнически 0% японка и дори не е родена в Япония.
Нейната победа изпраща "погрешно послание" на другите в страната.

Мненията определено са разнопосочни. Смятам, че въпреки всичко и Адриана, и Каролина са хора. Ако толкова много се държи подобни конкурси да бъдат печелени от съответна дама, в случая с японски произход, то организаторите на конкурса е можело да помислят за ограничение относно кандидатките. Получава се двусмислица - от една страна, са допуснали Каролина, а от друга - сякаш не желаят тя да печели.


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page