top of page
26.jpg

Постове

  • Снимка на автораСю Славева

Денят на детето в Япония

В Япония 子供の日 (Кодомо но хи) или „Денят на детето“ се празнува всяка година на 5 май.

На този ден се почитат децата и техните силни страни и им се пожелава щастие. Денят на детето първоначално е бил известен като 端午の節句 (Тангу но секку) и е бил празник, на който се почитат момчета. През 1948 г. празникът е официално променен като фокусът е върху празнуването на здравето и растежа както на момичетата, така и на момчетата.


коинобори
鯉のぼり(коинобори)

Украсата 鯉のぼり (коинобори), поставяна традиционно на този ден ,е изключително пъстра и носи невероятно настроение. Всъщност коинобори са платнени хвърчила във формата на шаран. Обикновено се окачват на стълбове и къщи, за да донесат късмет на децата вътре. Смята се, че рибата  (кои) е символ на силата, смелостта, непоколебимостта, упорството именно защото плува нагоре по течението на силни водопади и никога не се отказва. Коинобори се окачва, за да даде добър пример на децата и те да станат смели и силни личности. 


кабуто,Япония
兜 (кабуто)

В домовете си японските семейства също поставят (кабуто) - самурайски шлемове и 五月人形(гогацу нингьоо) - самурайски кукли. Самурайските кукли често са традиционни герои от народните приказки като 金太郎 (Кинтаро) и 桃太郎 (Момотаро), които са символ на смелостта и силата.


гогацу нингьоо, Япония
五月人形 (гогацу нингьоо)

Сладките, които си хапват децата на празника, са 柏餅 (каншиуа мочи) - оризови сладкиши, пълнени с паста от червен боб и увити в дъбови листа, които символизират отново силата. 柏餅 (каншиуа мочи), Япония
柏餅 (каншиуа мочи)


На този ден се хапват и(чимаки) или кнедли, увити в бамбукови листа. Символично в домовете си японците поставят и цветове от перуника. Това се прави, за да прогонят злото.


чимаки, Япония
粽 (чимаки)

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page